Контакти

Спа Консулт | Видове спа

Спа Консулт | Видове спа

На 9 февруари 2016г. беше обнародвана в държавен вестник бр.11, Наредба N2 от 26 януари 2016г. за условията и реда за сертифициране на Балнеолечебен /медикъл/ център, СПА център, Уелнес Център и Таласотерапевтичен център, издадена от Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването. В наредбата са посочени минимални задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги, професионална и езикова квалификация на персонала, на които трябва да отговарят съответните центрове, за да получат сертификат.

СПА комплексът може да съществува самостоятелно, като включва различни козметични процедури и масажи, техники за почивка и възстановяване. Може да бъде и в рамките на хотел както в града,така и в летните и зимните курорти. СПА комплексът често се бърка с центровете за спорт и здраве например. За разлика от тях обаче, където човек се натоварва физически, в СПА центъра той отпуска тялото си и свежда всички движения до минимум.

Съгласно Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, места за настаняване и заведеният за хранене и развлечения обнародвана в бр. 46/12.06.2007г. на Държавен вестник и постановление 117/22.05.2007г., в допълнение на пост. 357/2002г. само 4 и 5 звездни могат да бъдат SPA, уелнес и бизнес хотелите. Целта е да се създадат условия за развитие на специализирани форми на туризъм - конгресен, балнео-, SPA и уелнес, чрез създаване на конкретни изисквания към съответните видове хотели и предлаганите в тях услуги.

 • СПА Хотел

  SPA хотелите е необходимо да предлагат разнообразни водни и козметични процедури, спортни занимания, природо-събразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото, които са консултирани и реализирани от квалифициран персонал.

 • Уелнес Хотел

  Уелнес хотелите трябва да разполагат със SPA или уелнес център, в които се прилагат разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, културно-развлекателни и хоби занимания.

 • Хотел-Резиденс

  Хотел-резиденс ще бъдат 5-звездни и ще предлагат висок комфорт и нетрадиционно обзавеждане. Те ще бъдат изградени при пълна свобода на проектирането и архитектурно-творчески решения на външната конструкция и фасадата на хотела – резиденции, старинни сгради, паметници на културата.

 • Балнео Хотел

  Балнео-хотелите трябва да имат балнео-лечебен център със специализирано оборудвани кабинети, предназначени за извършване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристите от квалифициран медицински и немедицински персонал.

The art of SPA - Към съдържанието

Повече от