Контакти

Филтрация на басейн

Филтрация на басейн

Филтрацията на басейна се определя при уточнени параметри на басейна - форма, размери на басейна, дълбочина, обем вода, квадратура на водното огледало. За да се осигури качествено пречистване на водата в басейна е необходимо целия воден обем да премине през филтърната инсталация минимум четири път за едно денонощие. Механичното пречистване на водата се получава посредством преминаването и през пясъчен филтър и последващо нагнетяване на пречистената вода в басейна. Пълнежът на филтирте, в зависимостт от желаната степен на пречеситвене може да бъде различни видове- пясък с различна фракция, активен въглен, стъклен пълнеж.

В зависимост от посоката на движение на входящата вода в басейна към филтъра, може да се определи като вертикална и хоризонтална. Басейните с външен преливник са наричани още басейни с вертикална филтрация. Движението на водата е по вертикала. Водното ниво при този тип е наравно с борда на басейна. Горният слой на водата непрекъснато и равномерно прелива през борда на басейна в преливен улей. Водата преминава през компенсаторен резервоар, където е монтиран смукателя на циркулационната помпа. Вливането на пречистената вода става посредством дюзи, инсталирани на дъното на басейна. Така се получава постоянно движение от дъно към борд, от където идва и наименованието вертикална филтрация. При вариант с външен преливник до техническото помещение се изгражда хидроизолиран компенсаторен резервоар, с водовместимост минимум седем процента от обема на басейна.

Скимерният тип басейни се наричат още басейни с хоризонтална филтрация. Водата постъпва за пречистване във филтъра през инсталирани в една от стените на басейна скимери. Те са специално оборудване за водно преливане. Повърхността на водата, обработена с един скимер е не повече от 25 куб.м, така че в зависимост от размера на басейна, скимерът може да бъде един или няколко. Броят зависи от големината и формата на басейна. Нивото на водата на басейна от скимерен тип е 12-15 см. под борда на басейна.

Пречиствателната инсталация се монтира в техническо помещение близо до басейна - тя се състои от циркулационна помпа, филтър, смукателен и нагнетателен колектор за вода от басейна и вливане на пречистена вода. Освен необходимата филтърна инсталация се налага и дезинфекция на водата чрез различни системи и монтаж надопълнително оборудване.

Филтрираща група

Филтрираща група
Форма за запитване

Каталог

характеристики

 Санитарно-хигиенните норми изискват водоснабдяване на басейна чрез оборотна система за многократно използване на водата, като за целта се предвижда инсталация за пречистване и дезинфекция. Филтриращата група се състои от цируклационна помпа и филтър за басейн. В зависимост то големината на басейна се налага използването  на няколко филтриращи групи.

Филтрацията се осъществява чрез бързи напорни пясъчни филтри оборудван с циркулационни помпи и  шестпътни вентили. 

 

Избop нa пoмпa


Циркулационната пoмпa e eднo oт нaй-вaжнoтo oбopyдвaнe зa вaшия бaceйн. Пpaвилнaтa циpĸyлaция нa вoдaтaнe пoзвoлявa тя дa зacтoявa и дa ce oбpaзyвaт миĸpo opгaнизми.

Объpнeтe внимaниe нa мoщнocттa и oбeмa и нa изпoмпвaнe. Πoмпaтa тpябвa дa e в cъcтoяниe зa 1 дeн или 8-10 чaca дa филтpиpa дo 3-4 пъти цялaтa вoдa в бaceйнa. Πpи пo-гopeщи дни или в пиĸa нa ceзoнa e дoбpe пoмпaтa дa ce ocтaвя дa paбoти и пo-дългo зa дa мoжe вoдaтa дa e в oптимaлнo cъcтoяниe и гoднa зa ĸъпaнe.

 

Техническо оборудване за басейни

The art of SPA - Към съдържанието

Повече от