Контакти

Филтрация на басейн

Филтрация на басейн

Филтрацията на басейна е от изключителна важност за поддържането на чиста и здравословна среда за спокойното и приятното използване на басейна. Извършването на това пречистване и поддръжка се осъществява както чрез ръчни, така и чрез автоматични методи.

Изборът на филтрираща система на басейна се определя спрямо неговите параметри - форма, размери на басейна, дълбочина, обем вода, квадратура на водното огледало. За да се осигури качествено пречистване на водата в басейна е необходимо целия воден обем да премине през филтърната инсталация минимум четири път за едно денонощие. Механичното пречистване на водата се получава посредством преминаването и през пясъчен филтър и последващо нагнетяване на пречистената вода в басейна. Пълнежът на филтрите, в зависимост от желаната степен на пречистване може да бъде различни видове- пясък с различна фракция, активен въглен, стъклен пълнеж.

Има два вида филтрации на басейн, които се определят спрямо течението на водата към филтриращата система и се наричат вертикални или хоризонтални.

Басейните с външен преливник са наричани още басейни с вертикална филтрация.

Преливните басейни постоянно и напълно обновяват водата за кратък период от време. Това помага водата да се поддържа чиста, прозрачна и без примеси.

При басейните с вертикална филтрация водата непрекъснато и плавно се издига до ниво над повърхността на басейна и равномерно прелива през борда на басейна в преливен улей. С течение на времето преливащата вода се натрупва в специален резервоар, за да премине през филтрираща система. Този вид резервоар се нарича хидроизолиран компенсаторен резервоар с водовместимост минимум седем процента от обема на басейна. Резервоарът се изгражда до техническото помещение и в него е монтиран смукателя на циркулационната помпа. Вливането на пречистената вода става посредством дюзи, инсталирани на дъното на басейна. Така се получава постоянно движение от дъно към борд, от където идва и наименованието вертикална филтрация.

Скимерният тип басейни се наричат още басейни с хоризонтална филтрация.

Скимерите са специално проектирани, за да изтеглят вода от повърхността и да я засмучат за пречистване през филтриращата система на басейна. Те са специално оборудване за водно преливане и се инсталират в стената на водното съоръжение. Техните филтри улавят ии пречистват плаващи замърсители и остатъци от слънцезащитни продукти, преди да могат да потънат на дъното на басейна. Скимерите работят тихо и дискретно и позволяват Вашият басейн да бъде зона за релакс и наслада.

Скимерната филтрираща система е най-широко използваната за басейни с по-малки размери. Капацитетът на водата, която може да бъде обработена и пречистена от един скимер е до 25 куб.м., a нейното нивото е 12-15 см. под борда на басейна. В зависимост от големината на формата на водното съоръжение, могат да бъдат инсталирани няколко скимера.

Пречиствателната инсталация се монтира в техническо помещение близо до басейна - тя се състои от циркулационна помпа, филтър, смукателен и нагнетателен колектор за вода от басейна и вливане на пречистена вода. Освен необходимата филтърна инсталация, за поддържане на чиста вода е необходимо тя да се дезинфекцира чрез различни системи и монтаж на допълнително оборудване за пречистване.

Експертите на Spa Consult ще Ви консултират коя система е най-подходяща спрямо Вашите нужди и бюджет, за да се наслаждавате на на кристално чиста вода по всяко време.

Филтрираща група

Филтрираща група
Форма за запитване

Каталог

характеристики

 Санитарно-хигиенните норми изискват водоснабдяване на басейна чрез оборотна система за многократно използване на водата, като за целта се предвижда инсталация за пречистване и дезинфекция. Филтриращата група се състои от цируклационна помпа и филтър за басейн. В зависимост то големината на басейна се налага използването  на няколко филтриращи групи.

Филтрацията се осъществява чрез бързи напорни пясъчни филтри оборудван с циркулационни помпи и  шестпътни вентили. 

 

Избop нa пoмпa


Циркулационната пoмпa e eднo oт нaй-вaжнoтo oбopyдвaнe зa вaшия бaceйн. Пpaвилнaтa циpĸyлaция нa вoдaтaнe пoзвoлявa тя дa зacтoявa и дa ce oбpaзyвaт миĸpo opгaнизми.

Объpнeтe внимaниe нa мoщнocттa и oбeмa и нa изпoмпвaнe. Πoмпaтa тpябвa дa e в cъcтoяниe зa 1 дeн или 8-10 чaca дa филтpиpa дo 3-4 пъти цялaтa вoдa в бaceйнa. Πpи пo-гopeщи дни или в пиĸa нa ceзoнa e дoбpe пoмпaтa дa ce ocтaвя дa paбoти и пo-дългo зa дa мoжe вoдaтa дa e в oптимaлнo cъcтoяниe и гoднa зa ĸъпaнe.

 

Техническо оборудване за басейни

The art of SPA - Към съдържанието

Повече от