Контакти

СПА съоръжения - парни бани и сауни

Все повече напоследък парната баня и сауната се превръщат във все по-предпочитани средства за подобряване на здравето, както и за релаксиране. Много предприемачи мечтаят да имат собствен СПА център у дома, за да могат да поглезят сетивата си, тялото си и да изпитат блажени усещания.

Термотерапията е уникален дар за нашето тяло. Тя подсилва съпротивителните сили на организма към болести, действа благотворно на кожата, отпуска мускулите, премахва напрежението  и стреса от ежедневните задачи, подобрява кръвообръщението, помага в борбата с целулита и излишните килограми.

Видове и действие на сауната

Сауната е вид традиционна баня с горещ въздух. Прилича на руската, но бани от подобен тип са обичайни и при други северни народи. Общото за тях е силното затопляне на тялото, което води до обилно изпотяване. Този процес има, както оздравителна роля за човешкото тяло, така и хигиенна роля.

Сауната е помещение изградено с дървена обшивка отвътре, с дървени пейки, които са температурно устойчиви.  В сауната има електрическа печка нагревател, покрита със специални вулканични камъни. По време на експлоатация камъните се обливат с вода, за да се създаде мека и влажна топлина, която улеснява дишането и изпотяването.

Към сауната обикновено се предвиждат място за преобличане, за почивка и охлаждане след сауната. По традиция съоръжението се изгражда в отделна постройка в двора и ако има такава възможност, в непосредствена близост до естествен водоизточник. В съвременните градски условия това е трудно осъществимо, ето защо сауната се изработва във вида на кабина от подходящ дървен материал, монтирана на удобно място в жилището – обикновено близо до банята. За да бъде ефективна, устойчива във времето и най-вече полезна за хората, които я ползват, сауната трябва да разполага с нужната вентилация и надеждно електрическо и контролно оборудване.

Финландска сауна

Друг вид сауна е финландската, която е разпространена не само у нас, но и в целия свят. Тя е стандартна обикновена сауна, която спомага за подобряване на общото здравословно състояние на организма чрез изпотяване и премахване на всички токсини от тялото. Температурата в помещението е между 90 и 100 градуса. Престоят в сауната може да продължи от половин час до 2 часа, в зависимост от издръжливостта на организма. Ако ползвате сауна за първи път, препоръчително е да направите 3 престоя от по 10 минути последвани от охлаждащо потапяне във вана със студена вода.

Този вид сауни имат различни предимства и недостатъци. Едно от предимствата е, че е тонизира кожата и мускулите, подобрява работата на сърдечно-съдовата системата, подобрява функцията на черния дроб и бъбреците. Недостатък е, че не се препоръчва на лица с високо или ниско кръвно налягане, проблеми с вените, капилярите, сърцето или дишането. Защото съществува риск от развитие на бактерии.

Руска сауна

Руската сауна се различава от останалите по това, че е с по-висока температура – 120-130 градуса и може да се ползва само от хора без проблеми със сърдечно-съдовата система. Руските бани не могат да бъдат сравнени с азиатските, нито с европейските. След „напарване“ кожата се третира с ароматни метли, които правят организма по-здрав и устойчив на болести. Метличките в руската сауна имат невероятни свойства, усилващи ефекта от банята. Произвеждат се от широколистни и иглолистни дървета и дори от коприва, пелин или зелен чесън. Всички се отличават с уникални лечебни свойства.

Сред предимствата на руската сауна е високата температура, която спомага аз унищожаване на бактерии, вируси и паразити в организма. Действа каляващо и подобрява тонуса на тялото.

Недостатък можем да кажем, че горещината не е подходяща за хора с високо кръвно и ниско кръвно налягане, при проблеми с вените, капилярите, сърцето и дишането.

Инфрачервена сауна

Инфрачервената баня се отличава с важно предимство пред останалите два вида – тялото се загрява локално, докато температурата на въздуха остава не по-висока от 50-60 градуса по Целзий, а влажността е ниска. Сърцето се натоварва доста по-малко, което позволява по-дълъг престой вътре. Когато дихателната система не е изложена на горещ въздух или висока влажност и дишането също не се затруднява.

В традиционните горещи бани нагретият от специални инфрачервени нагреватели въздух е повече или по-малко наситен с пари, затопля помещението и хората в него. В инфрачервените сауни топлината идва от излъчватели, които нагряват директно тялото на човек. Лъчите проникват в тялото и освобождават организма от вредните отрови, токсини и метали, като клетките се изхвърлят заедно с натрупания холестерол. По-ниската температура позволява и по-дълъг престой в самата сауна.

Парна баня

Този тип бани имат сходен принцип със сауните. Те спомагат за тонизиране, детоксикация, помагат на мускулите да се възстановят и са особено препоръчителни след спорт. Разликата между двете съоръжения е най-вече във влажността. При парната баня се постига стопроцентова относителна влажност, докато при сауните въздухът е сух и има между 10 и 30 процента влажност. За сметка на това, температурата в парната баня е значително по-ниска – около 40-50 градуса по Целзий. 

Парната баня е изработена от влагоустойчиви панели със съответните хидро и параизолационни материали и облицовка, декорирана с изкуствен или естествен камък, гранитогрес или мозайка.

Парните бани могат да бъдат монолитни и модулни. Монолитните са подходящи за СПА центрове, а модулните са удобен вариант за хора, които са решили да изградят такава вкъщи. Основната причина за това е, че модулните са по-бюджетен вариант на съотношението комфорт-цена. Въпреки по-високата си цена монолитните парни бани дават възможност за изграждане на всякакви форми и цветове в стаята с гаранция за страхотен комфорт и възстановяващ ефект.

новини